#activAG Pitești semnatară a scrisorii deschise către Guvernul României

Mai multe organizații civice au transmis miercuri o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și membrilor guvernului în care solicită ”liberalizarea vieții politice” prin introducerea a două modificări în legea alegerilor locale: scăderea, de la 1% la 0,1% a procentului de semnături necesare pentru ca un independent sau un partid să poată candida și reducerea pragului electoral de la 5% la 2,5% din voturi pentru accederea în consiliile locale.

De asemenea, semnatarii scrisorii cer excluderea din proiectul asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea a amendamentului referitor la termenul de maximum 90 de zile anterior scrutinului în care un alegător își poate stabili reședința și vota într-o circumscripție electorală.

Scrisoarea integrală transmisă Guvernului:

Odată cu instalarea noului Guvern la începutul lunii noiembrie a anului trecut s-a închis o perioadă nefastă pentru tânăra democrație românească, perioadă care este acum de domeniul trecutului și din care sperăm că am tras cu toții învățămintele necesare.

În marea ei majoritate societatea românească și în mod special cetățenii României care s-au opus din răsputeri în ultimii trei ani unei puteri politice cu vădite valențe totalitare, își pun acum speranța în măsurile cu caracter democratic pe care noul Guvern al României le va întreprinde pentru a garanta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, drepturi și libertăți greu încercate și aproape total ignorate de guvernarea PSD-ALDE, cu sprijin UDMR.

În acest sens facem un apel către d-voastră, domnule prim-ministru Ludovic Orban, ca în forma proiectului de angajare a răspunderii Guvernului pentru modificarea legislației electorale și revenirea la două tururi de scrutin la alegerile locale să luați în considerare și liberalizarea vieții politice din România.

Prin urmare, vă solicităm diminuarea procentului de semnături necesare pentru ca un candidat independent, un partid politic sau o alianță de partide să poată candida în alegeri. Propunem ca procentul de 1%, cât prevede legea în acest moment, să scadă la 0,1% din numărul de alegători înregistrați în circumscripția respectivă.

De asemenea, vă rugăm să luați în considerare și posibilitatea reducerii pragului electoral de la 5% existent în acest moment, la maximum 2,5 %. Considerăm că cele două condiții cerute de actuala legislație – numărul mare de semnături pentru înscrierea candidaturii în alegeri corelat cu pragul electoral – îngrădesc nepermis de mult dreptul constituțional de a fi ales, afectând astfel democrația funcțională.

La momentul dezbaterilor și, mai apoi, al adoptării actualei legislații electorale, partidele parlamentare au insistat pentru introducerea unui prag minim absolut, indiferent de numărul de alegători din comunitate. Astfel, candidații din comune trebuie să strângă minimum 100 de semnături, cei din orașe mici și medii (localități urbane de rangul II sau III), 500, iar cei din orașe mari și pentru Consiliul Județean, minimum 1000.

Încă de la acel moment, reprezentanții societății civile, folosind datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au avertizat că în cele mai multe dintre localități, în special în cele mici, se va aplica pragul absolut. Într-o comună cu 108 alegători înregistrați, candidații au nevoie de minimum 100 de semnături, adică 93% din numărul de alegători, pentru a se înscrie în alegeri. Este un exemplu extrem, dar nu singular.

Comisia de la Veneția recomandă ca atunci când se folosesc liste de semnături pragul să fie de maximum 1% din numărul de alegători. Partidele parlamentare au preferat valoarea mai mare, considerându-se evident avantajate în acest caz. Acest prag este depășit, în fapt, în 2.867 din cele 3.228 de circumscripții organizate pentru alegerile locale. Motivul: voința în interes exclusiv de partid a coaliției parlamentare dominante.

Verificând cifrele de referință publicate de AEP, constatăm că în 2.867 din cele 3.228 de circumscripții electorale din România numărul de semnături necesare depășește procentul de 1%, aplicându-se pragul absolut. În 1.342 de circumscripții, numărul de semnături depășește 5% din numărul de alegători. Pentru 226 de localități se depășește pragul de 10%, iar în 26 de comune fiecare candidat are nevoie de sprijinul a mai mult de 20% din numărul de alegători.

Noi, organizațiile civice semnatare, alături de cei peste 120.000 de cetățeni români susținători ai inițiativei legislative „Oameni noi în politică”, înțelegem că strângerea unui număr minim de semnături dovedește că un candidat independent, un partid sau o alianță de partide are un minim de relevanță în comunitate/societate. Doar că atunci când numărul de semnături este prea mare, dublat și de condiția atingerii unui prag electoral de 5% sau chiar mai mare în cazul unei alianțe de partide, acestea se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaților independenți și a partidelor mici.

Vă solicităm totodată să excludeți din proiect amendamentul referitor la termenul de maximum 90 de zile anterior scrutinului în care un alegător își poate stabili reședința și vota într-o circumscripție electorală. SIMPV și-a dovedit eficiența la toate scrutinele în care a fost folosit până acum, conform rapoartelor observatorilor independenți.

Sperăm că veți considera sugestiile noastre complementare inițiativei guvernamentale de angajare a răspunderii Guvernului pentru modificarea legii electorale privind revenirea la 2 tururi de scrutin și că le veți introduce în proiect.

Cu deosebit respect și considerație,

Oradea Civică 2017 (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
#activAG Piteşti (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Acțiunea Civică Galați – Rezist Galați
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Inițiativa Timișoara (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Vă Vedem din Iași
Rezist Iași
Cuza vrea Dreptate Iași
Mișcarea Civică Diaspora Austria
Rezist Dublin
#Rezist Milano
Rezist Ingolstadt
Canada Save Roșia
Diaspora Franța solidară cu România
Rezistăm și la Paris
Grupul Civic Madrid-Ro
Asociația Platforma România 100
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Grup Civic Cetățean Implicat
Umbrela Anticorupție Cluj
Voluntari în Europa (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Asociația Aradul Civic (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Corupția Ucide
Rezist Constanța
Reset Iași
Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
#REZISTENȚA
Geeks for Democracy
Timișoara Civică
Diaspora Milano

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More