Despre politică și alte evenimente, partea a doua

O analiză făcută de Florel MIHAI

Răsfoind revista presei am descoperit întâmplător un articol în care se prezintă încasările și cheltuielile orașelor reședință de județ pe anul trecut. Concluzia autorului articolului este că majoritatea acestora au cheltuieli mai mari decât încasările, iar repartizarea se face după criterii, de cele mai multe ori, subiective.

În mod normal ne-am îndreptat atenția spre veniturile și cheltuielile municipiului Pitești pe care le prezentăm mai jos pentru o analiză:

Pitești
Venituri totale – 304,3 milioane lei,
venituri proprii – 268,6 milioane lei.

Cheltuieli totale – 355,2 milioane lei,
Cheltuieli de personal – 78,1 milioane lei,
asistență socială – 23,4 milioane lei
fonduri europene – 3,83 milioane lei
investiții – 58,9 milioane lei
învățământ – 33,9 milioane lei
sănătate – 7,76 milioane lei
cultură recreere și religie – 52,9 milioane lei.

Ni se pare interesant șă comparăm cheltuielile raportat la veniturile proprii, precum și la suplimentările de la bugetul de stat.

Dacă din veniturile totale scădem veniturile proprii și fondurile europene rezultă suma de 31,87 milioane lei  suplimentări de la bugetul de stat.

Acum să ne îndreptăm atenția spre repartizarea cheltuielilor unde observăm un buget de 7,76 milioane lei la sănătate și 52,9 milioane lei la cultură recreere și religie.

De asemenea, sume importante sunt la cheltuielile de personal – 78,1 milioane lei și la asistență socială 23,4 milioane lei. Investițiile sunt în sumă de 58,9 milioane lei.

Interesant de văzut ar fi cum sunt distribuite, spre exemplu, cheltuielile de personal pe categorii profesionale sau sumele imense de la cultură recreere și religie care în comparație cu bugetul de la sănătate este foarte disproporționat.

Am vorbit de mai multe ori despre necesitatea cheltuirii banului public cu responsabilitate și în folosul cetățeanului și nu numai a anumitor cetățeni.

Sperăm ca această situație să intre într-o analiză serioasă a guvernului, care are obligația să stopeze risipa banului public. Apreciem că orice suplimentare a bugetelor locale trebuie să fie făcută în urma unei analize bine documentate.

Nu ni se pare normal ca cheltuielile de personal să fie făcute la maximul permis de lege, atâta timp căt administrația respectivă este ineficientă. Într-un final trebuie răsplătită performanța și nu incompetența sau cumetria politică.

Al doilea subiect pe care dorim să-l tratăm în articolul de astăzi este cel al investițiilor publice din Pitești.

Circulând frecvent prin Pitești am observat că imediat după alegeri ritmul șantierelor deschise de către primărie înainte de alegeri s-a diminuat semnificativ.

Lucrările la infrastructura rutieră au dispărut, șantierul din fața primăriei se află într-o stare de letargie, așa că ne aflăm în situația în care am fost după fiecare alegeri locale de la revoluție încoace. Promisiuni în vârful limbii în timpul campaniei electorale, ceva agitație cu câteva șantiere deschise ostentativ chiar în anul alegerilor și întoarcerea la starea de nepăsare imediat după alegeri.

În schimb am avut plăcuta surpriză să vedem stadiul lucrărilor la șantierul de extindere a spitalului județea și la șantierul noii săli polivalente de pe varianta Prundu. Surpriza și mai mare a fost să aflăm că de fapt investițiile respective sunt făcute de către guvern și nu de către autoritățile locale.

Este o dovadă că atunci când este voință lucrurile se pot mișca și în perioade de criză.

Am reveni la autoritățile locale cărora le batem obrazul pentru neseriozitatea de care dau dovadă încă odată.

Al treilea subiect este despre scena politică argeșeană.

PSD se prezinta cu o echipă de politicieni consacrați în politica locală, PNL pe lângă politicieni vechi ai partidului vine si cu o achiziție nouă pentru Camera Deputaților și anume Daniel Constantin. USR își lanseză politicienii proprii neapărând niciun candidat propus de către PLUS, iar PMP se prezintă, pe lângă Cătălin Bulf și Eduard Dima, cu doi candidați pentru Senat proaspăt achiziționați, Florian Bichir (celebrul om de televiziune) și Cătălin Gherzan fostul candidat al PER pentru fotoliul de primar al Piteștiului.

La PER, după ce a fost proaspăt instalat în funcția de președinte al organizației județene, celebrul deputat Cătălin Rădulescu cunoscut și sub pseudonimul de Mitralieră apare drept candidat al partidului pentru Camera Deputaților.

O altă candidatură interesantă este cea a lui Virgil Baciu, care înțelegem că s-a despărțit de PMP și își încearcă norocul cu o candidatură independentă.

Pentru o analiză pe larg a subiectelor de mai sus și nu numai, precum și a subiectelor de politică externă, vă aștept alături de colegul meu Dragoș Ghiță astă seară de la ora 1900, în direct la Argeș Media TV.

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More