Iranul avertizează că va reacționa cu rapiditate la orice agresiune împotriva sa

Pentru că săptămâna trecută am vorbit despre Iran și despre îngrijorarea comunității internaționale cu privire la activitățile desfășurate de acest stat, inclusiv îngrijorarea legată de reluarea activităților nucleare pentru îmbogățirea uraniului, nu pot să nu atrag atenția asupra a ceea ce s-a întâmplat recent din punct de vedere militar în Iran. Este vorba de un exercițiu militar de amploare cu denumirea Marele Profet-15, exercițiu cu caracter planificat (se desfășoară anual) care implică toate categoriile de forțe armate din această țară, inclusiv Forțele Quds din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (CGRI) din Iran.

În contextul desfășurării (15-22.01.2021, provincia Kerman din sud-estul Iranului) etapei finale a exercițiului Marele Profet-15, șeful Statului Major General al Forțelor Armate iraniene, Gl.mr. Mohammad Hossein BAQERI, a avertizat (16.01.2021, declarații de presă) că Forțele Armate iraniene vor  răspunde cu rapiditate la orice posibilă agresiune împotriva Iranului.

Înaltul oficial militar iranian a mai declarat că Iranul nu intenționează să invadeze nicio țară, precizând însă că testarea cu succes în cadrul exercițiului Marele Profet-15, a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune și capacitatea acestor rachete de a lovi ținte situate la 1.800 km depărtare a avut drept scop transmiterea unui mesaj către inamicii Iranului (mesaj de descurajare – n.r.).

Oficialul a mai adăugat că exercițiul militar Marele Profet-15, va continua pentru încă cinci zile iar scopul principal al acestuia este acela de a demonstra gradul ridicat de pregătire al tuturor componentelor Forțelor Armate iraniene – terestre, aeriene și navale, cât și al capabilităților de rachete și apărare anti-aeriană. De asemenea, participarea CGRI din Iran la aceste exerciții indică faptul că Iranul deține capabilități ridicate de a utiliza, în timp scurt, rachete cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, inclusiv rachete balistice, pentru a apăra interesele naționale și integritatea teritorială a Iranului.

Într-o altă știre publicată (16.01.2021) de agenția națională iraniană de presă IRNA, aflăm că la debutul etapei finale a exercițiul militar Marele Profet-15, au participat mai mulți înalți oficiali militari iranieni, între care șeful Statului Major General al Forțelor Armate iraniene, Gl.mr. Mohammad Hossein BAQERI (despre care am menționat anterior), comandantul CGRI, Gl.mr. Hossein SALAMI, comandantul Forțelor Aerospațiale din cadrul CGRI, Gl.bg. Amir-Ali Hajizadeh precum și alți înalți oficiali iranieni neprecizați care s-au aflat undeva în nordul Oceanului Indian, în apropiere de zona în care se aflau țintele lovite de rachetele balistice lansate în cadrul exercițiului.

În prima etapă a exercițiului s-au executat trageri cu rachete sol-sol (tipuri neprecizate) și operații cu drone de luptă în zone deșertice din centru Iranului.

Anterior, Comandantul Forțelor Aeriene Iraniene, Gl.bg. Aziz NASIRZADEH, a declarat (dată exactă neprecizată) că armata iraniană intenționează să prezinte public noile realizări în domeniul dronelor obținute de FA iraniene, subliniind faptul că aeronavele de luptă fără pilot (dronele) fac parte din echipamentele fundamentale necesare oricăror Forțe Armate din lume, iar Iranul este bine pregătit să răspundă oricărei amenințări din partea inamicilor.

Tot din această ultimă știre mai aflăm că șeful Statului Major General al Forțelor Armate iraniene, Gl.mr. Mohammad Hossein BAQERI, a mai declarat că și Forțele Terestre și Forțele navale iraniene sunt pregătite să răspundă cu rapiditate oricărei agresiuni și să nu permită inamicilor să-și încordeze mușchii împotriva Iranului.

Declarațiile oficialilor militari iranieni precum și testarea rachetelor balistice în cadrul exercițiului Marele Profet-15 din Iran nu fac decât să complice și mai mult situația și să îndepărteze orice revenire, atât a SUA cât și a Iranului, de la angajamentele asumate în cadrul Planului Cuprinzător Comun de Acțiune – acord de neproliferare nucleară – despre care Argeș Media a informat și anterior acestui articol. Urmărim cu interes ce se întâmplă în Iran, dar nu numai în Iran pentru că un posibil conflict în zona Iranului s-ar putea extinde cu repeziciune la nivel global. Trebuie menționat și faptul că singurii prieteni din prezent ai Iranului sunt Federația Rusă, Siria, Yemenul și câteva (foarte puține) state musulmane majoritar șiite, inclusiv Libanul unde activează Hizballah (Partidul lui Allah), grupare catalogată drept teroristă de comunitatea internațională dar susținută puternic de Iran. Nu uităm că în conflictul din Yemen autoritățile de la Teheran sprijină rebelii Houthi în timp ce de partea cealaltă a conflictului se află o Coaliție Internațională a Statelor Arabe condusă de Arabia Saudită (din care mai fac parte și Emiratele Arabe Unite, Egipt, Maroc, Iordania, Kuwait, Qatar și Bahrain). Nu uităm nici că Israelul, stat nerecunoscut de autoritățile de la Teheran, este principalul inamic al Iranului.

Sursa: IRNA IRNA

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More