Armenia-Azerbaidjan: potrivit Ministerului rus al Apărării, situația de securitate din Nagorno-Karabah se ameliorează iar mai multe zeci de mii de refugiați armeni s-au reîntors la casele lor din enclava disputată de Armenia și Azerbaidjan

thehindu.com

Situația de securitate din Nagorno-Karabah, zona de conflict disputată de Armenia și Azerbaidjan, pare să se îmbunătățească, deși problema care a generat acest conflict sângeros nu a fost reglementată și încă mai există tensiuni în regiune.

În legătură cu evoluția situației de securitate din Nagorno-Karabah, Ministerul rus al Apărării a prezentat un comunicat (04.01.2020, postare pe site-ul oficial al M.Ap. rus) în care se precizează că forțele ruse de menținere a păcii continuă să-și îndeplinească misiunile pe teritoriul Nagorno-Karabah, inclusiv misiuni permanente de monitorizare a situației de securitate și a respectării regimului de încetare a focului prin 23 de posturi de observare.

În perioada 14.11.2020-04.01.2021, contingentul rus dislocat în zona de conflict a asigurat reîntoarcerea la locurile de rezidență permanentă din Nagorno-Karabah pentru 47.287 persoane, iar din 23.11.2020 până în prezent a asigurat curățarea (prin acțiuni genistice și alte acțiuni specifice) de muniții neexplodate pentru 414,6 hectare, 160.3 km de căi de comunicație rutieră, 617 imobile de locuințe, inclusiv 22 de obiective sociale foarte importante din Nagorno-Karabah și a identificat și neutralizat 18.925 de elemente explozive.

De asemenea, medicii militari ruși au asigurat asistență medicală pentru 1.091 persoane, inclusiv 135 de copii din Nagorno-Karabah.

Nota redacției – Federația Rusă, care a jucat și încă joacă un important rol de mediator în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, a dislocat (noiembrie 2020) un contingent de forțe de menținere a păcii format din 1.960 de militari, 90 de vehicule blindate și alte 380 unități de vehicule și echipamente speciale în zona de conflict Nagorno-Karabah.

Periodic, Ministerul Apărării al Federației Ruse, postează pe site-ul său oficial un comunicat sub forma unui Buletin Informativ în care precizează aspecte privind situația de securitate din zona de conflict și acțiunile și activitățile în care sunt implicați militarii ruși din cadrul contingentului de forțe de menținere a păcii dislocat în Nagorno-Karabah.

Sursa: Ministerul rus al Apărării

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More