Iranul a reluat activitățile nucleare și va produce uraniu îmbogățit la o puritate de 20%

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali RABIEI, a anunțat (04.01.2021, conferință de presă la sediul guvernului de la Teheran) că Iranul a început (dimineața de 04.01.2021) etapa de pre-procesare a injectării cu hexafluorură de uraniu (UF6) la instalațiile de centrifugare pentru îmbogățirea uraniului de la facilitatea nucleară iraniană Fordow și a adăugat că, în câteva ore de la începerea procedurii, Iranul va produce uraniu îmbogățit cu hexafluorură de uraniu, adică uraniu îmbogățit la o puritate de 20%.

Oficialul iranian a precizat că acțiunile și activitățile autorităților iraniene în acest sens au fost demarate din ordinul președintelui iranian, Hassan ROUHANI, pentru implementarea Legii Măsurilor Strategice, lege adoptată de Adunarea Islamică Consultativă (Parlamentul iranian – Majlis) din Iran în scopul eliminării sancțiunilor impuse Iranului – această lege a fost adoptată de Parlamentul iranian în luna decembrie 2020 ca răspuns la uciderea, din luna noiembrie 2020, a lui Mohsen FAKHRIZADEH, cel mai important om de știință și cercetător în domeniul nuclear din Iran.

De asemenea, Ali RABIEI a menționat că autoritățile iraniene au informat deja Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA – agenție ONU pentru cooperare științifică și tehnică în domeniul nuclear care își desfășoară activitatea pentru utilizarea pașnică și sigură a tehnologiei și științei nucleare și care contribuie, prin activitățile de monitorizare și control, la pacea și securitatea globală). Ali RABIEI a mai adăugat că guvernul iranian va implementa această lege pentru că este de datoria sa să facă acest lucru.

Anunțul autorităților iraniene reprezintă o veste proastă pentru întreaga comunitate internațională deoarece pune în pericol revenirea SUA la acordul de neproliferare nucleară (cunoscut sub denumirea de Planul Cuprinzător Comun de Acțiune – Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA ) semnat de Iran, pe de o parte și R.P.Chineză, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, SUA (state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU) și Germania, pe de altă parte.

Așa cum am atras atenția în cadrul emisiunii din 23.12.2020 de pe Argeș Media, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată pe 21.12.2020 la Berlin / Germania, ministrul german de externe, Heiko Maas, trăgea un semnal de alarmă și făcea apel al autoritățile de la Teheran să nu irosească oportunitatea oferită de schimbarea administrației de la Washington și noile linii de politică externă a viitoarei administrații a SUA, aflată sub conducerea președintelui ales, Joseph Biden, și să se întoarcă la acordul de neproliferare nucleară. Oficialul german a precizat, în acea conferință de presă, că Iranul trebuie să evite să adopte pași tactici care ar face dificil pentru administrația Joseph Biden să reîntoarcă decizia adoptată de președintele în funcție al SUA, Donald Trump, de a părăsi JCPOA și a precizat că această șansă, această fereastră de oportunitate în ceea ce privește reîntoarcerea SUA la acest acord, nu trebuie irosită. Din păcate, anunțul făcut astăzi de autoritățile iraniene și demararea în sine de noi activități nucleare reprezintă tocmai acei pași tactici pe care Iranul trebuia să îi evite.

Răspunsul comunității internaționale nu s-a lăsat deloc așteptat, iar primul care a condamnat în termeni duri activitățile de îmbogățire a uraniului ale Iranului a fost premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a declarat că acțiunile regimului de la Teheran au drept scop obținerea armei nucleare de către Iran, iar Israelul nu va permite niciodată acest lucru.

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat (04.01.2021, e-mail transmis agenției de presă Reuters) că inspectorii AIEA au monitorizat și monitorizează în continuare activitățile desfășurate la Facilitatea nucleară de îmbogățire a uraniului de la Fordow / IRAN și a precizat că directorul general al AIEA, Rafael Mariano GROSSI, va informa în această seară (04.01.2021) membri AIEA cu privire la ultimele evoluții din Iran.

La Bruxelless, un purtător de cuvânt al Comisiei Uniunii Europene a declarat (04.01.2021) că, în cazul în care se confirmă, acțiunile autorităților de la Teheran reprezintă o abatere considerabilă a Iranului de la angajamentele pe care și le-a asumat. Purtătorul de cuvânt al Comisiei UE a precizat că întreaga comunitate internațională este interesată în menținerea acordului de neproliferare nucleară – JCPOA, iar pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie ca toți participanții la acest acord să-și respecte angajamentele asumate.

Sursa: IRNA Reuters

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More