Nagorno-Karabah: declarația comună a co-președinților Grupului de la Minsk al OSCE

cloudfront.net

Pe 13.10.2020, co-președinții Grupului de la Minsk al OSCE au avut o ședință în sistem video-conferință (Geneva-Moscova) în scopul identificării unor soluții de reglementare pe cale pașnică a conflictului din Nagorno-Karabah dintre Armenia și Azerbaidjan.

La finalul ședinței, co-președinții Grupului de la Minsk al OSCE au adoptat următoarea declarație comună:

Co-președinții au luat act cu îngrijorare de violențele în curs de desfășurare din zona de conflict Nagorno-Karabah. Co-președinții solicită președintelui Azerbaidjanului, I. G. Aliyev și premierului Armeniei, N. V. Pașinyan, să adopte măsuri urgente pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în conformitate cu declarația de la Moscova, din 10.10.2020, pentru a preveni producerea unor consecințe catastrofice în regiune.

Co-președinții reiterează faptul că înregistrarea de victime în rândul civililor este inacceptabilă, în orice circumstanțe. Co-președinții solicită părților implicate în conflict o încetare imediată a ostilităților din motive umanitare, pentru a permite schimbul de prizonieri și repatrierea trupurilor persoanelor ucise în conflict și solicită părților să ajungă urgent la un acord cu privire la realizarea unui mecanism de monitorizare a respectării acordului de încetare a focului.

În prezent, după negocierile dintre ministrul de externe al Armeniei, Z. G. Mnațakanyan și ministrul de externe al Azerbaidjanului, D.A. Bayramov, co-președinții împreună cu părțile implicate în conflict lucrează la aspectele principale ale unei înțelegeri politice de reglementare a conflictului din Nagorno-Karabah, pentru a identifica o soluție prin negocieri a acestui conflict.

Sursa: Ministerul de Externe al Federației Ruse

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More