Manevre de interceptare aeriană periculoase și nesigure în spațiul aerian internațional din Marea Neagră

Comandamentul Forțelor Aeriene (F.Aer) ale SUA din Europa și Africa – HQUSAFE – a informat (29.08.2020, comunicat) că, pe 28.08.2020, două aeronave de luptă de tip „Su-27” (Suhoi-27) aparținând F.Aer ruse, au executat manevre de interceptare „periculoase și neprofesioniste” ce au vizat o aeronavă de bombardament de tip „B-52” aparținând F.Aer ale SUA, într-o zonă maritimă situată în apele internaționale din Marea Neagră.

Potrivit comunicatului, cele două aeronave ruse au trecut de mai multe ori prin fața aeronavei americane, la o distanță foarte mică, de aproximativ 30 de metri, aceste manevre generând turbulențe și afectând capacitatea de manevrare a aeronavei de tip „B-52”.

În legătură cu acest incident, comandantul Comandamentului Forțelor Aeriene (F.Aer) ale SUA din Europa și Africa, Generalul Jeff Harrigian, a declarat (29.08.2020) că „astfel de acțiuni cresc potențialul unor coliziuni aeriene, nu sunt necesare și nu sunt în concordanță cu regulile de zbor internaționale și cu bunele practici în aviație”. Oficialul militar american a mai precizat că aeronavele ruse de luptă operau în spațiul aerian internațional, prin manevrele executate au pus în pericol siguranța tuturor aeronavelor implicate și așteaptă ca, pe viitor, aeronavele F.Aer ruse să acționeze în conformitate cu standardele internaționale ce au drept scop asigurarea securității și prevenirea accidentelor aviatice.

Nota redacției – Aeronava de tip „B-52” implicată în incident făcea parte dintr-un grup de șase aeronave de bombardament strategic de același tip ale F.Aer ale SUA care au executat, pe 28.08.2020, misiuni de survol aerian deasupra tuturor celor 30 de state NATO din Europa și America de Nord.

Sursa: HQUSAFE CNN

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More