Iran-SUA: autoritățile de la Teheran sunt dispuse la un schimb al tuturor prizonierilor cu autoritățile de la Washington

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat (21.09.2020, alocuțiune virtuală în sistem video-conferință în cadrul Consiliului pentru Relații Extern din New York / SUA) că Iranul este dispus pentru un schimb al tuturor prizonierilor între SUA și Iran.

Relațiile dintre autoritățile de la Teheran și cele de la Washington s-au deteriorat puternic din anul 2018, după ce președintele american, Donald Trump, a decis ieșirea unilaterală a SUA din acordul nuclear dintre Iran și cele șase mari puteri ale lumii – Franța, Germania, SUA, Marea Britanie, China și Rusia (Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune – Joint Comprehensive Plan of Action, acord semnat pe 14.07.2015 la Viena / Austria) și reimpunerea de sancțiuni regimului de la Teheran care au afectat puternic economia Iranului.

Autoritățile americane solicită de mai mult timp eliberarea prizonierilor americani din Iran, inclusiv a cetățenilor iraniano-americani Baquer Namazi și Siamak Namazi (tată și fiu).

Michael White, cetățean american și fost militar în cadrul Forțelor Navale americane, reținut din 2018 de Iran, a fost eliberat și s-a reîntors în SUA în luna iunie 2020 în urma unui acord între Washington și Teheran care a permis fizicianului Majid Taheri, cetățean americano-iranian, să viziteze Iranul și prin care a fost eliberat și cetățeanul iranian, Massoud Soleimani, care era reținut și acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse Iranului de către SUA.

Sursa: Reuters

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More