Alegeri parlamentare în vremuri de pandemie

Cu cât se apropie data alegerilor parlamentare, cu atât se înmulțesc acțiunile cu iz propagandistic.

Vedem zilele acestea cum un partid nou apărut, AUR: Alianța pentru Unirea Românilor, destul de bine finanțat și vocal, are niște acțiuni care numai pentru unitatea românilor nu pot fi justificate.

Cu ocazia zilei naționale de 1 Decembrie am văzut manifestații cu sute de oameni care nu au avut niciun respect pentru măsurile de protecție împotriva pandemiei, impuse de către autorități. Acceași atitudine au avut-o și cu ocazia zilei Sf. Andrei cînd s-au asociat cu acțiunile arhiepiscopul Tomisului, Teodosie care vrea să aducă religia în evul mediu întunecat.

Înțelegem că acest partid dorește să speculeze situația grea prin care trece țara, dar în același timp nu am văzut soluții, nu am văzut o propunere de program și nu știm ce ar fi făcut acest partid dacă ar fi fost pus în situația de a gestiona pandemia.

Negarea pandemiei și a efectelor acesteia nu mai este acceptabilă atâta timp cât sistemul de sănătate este copleșit, iar până la vaccinarea populației va mai trece ceva timp.

Vestea bună, care ne dă speranțe pentru reglementarea situației, este faptul că două vaccinuri au ajuns deja într-un stadiu avansat de autorizare.

Să nu vă gândiți că nu sunt cârcotași și cu privire la acest aspect.

Sylvia Hoișie, cunoscută ca „mama Polidinului” pentru că a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii ’60, spune că se va vaccina împotriva COVID-19 și este convinsă că vaccinurile care urmează să primească aprobare pentru a fi puse pe piață sunt sigure.

Este una dintre persoanele avizate care spun acest lucru. În ciuda acestui fapt, urmăriți rețelele sociale și veți observa o grămadă de fake-news promovate cu ostentație de către o grămadă de postaci care induc ideea că este un lucru periculos să te vaccinezi.

Reversul vaccinului este pandemia. Pe de o parte este rău să ne vaccinăm, iar pe de alta, persoanele care susțin acest lucru refuză să poarte masca și fac paradă de opoziția lor la măsurile de prevenirea răspândirii pandemiei luate de către autorități.

Nu greșim dacă apreciem că sunt acțiuni manipulatorii menite să inducă stare de panică și nesiguranță în sânul cetățenilor.

Cine are interesul de a promova astfel de acțiuni?

Explicațiile pot fi mai multe. În primul rând forțe politice iresponsabile în speranța obținerii unui capital politic nemeritat, în detrimentul oamenilor. Tot forțe interesate ar putea fi și puteri străine interesate în destabilizarea UE, a occidentului în general. Care sunt aceste țări nu credem că este cazul să le mai pomenim.

Sloganuri de genul „Să se recăpătăm libertatea; să ni se respecte dreptul la manifestații în pandemie; să ni se respecte dreptul de a participa la slujbe și procesiuni religioase, etc”, nu pot decât să slăbească încrederea oamenilor în găsirea unor soluții viabile în diminuarea și stoparea pandemiei.

Nu contestăm bâlbâielile și gafele autorităților din prima linie în gestionarea pandemiei, atitudini care pot fi criticate și contestate punctual. Însă, de aici și până la atitudinile negaționiste, la comportamentele iresponsabile este cale lungă.

În ceea ce privește campania electorală, nu putem spune decât că suntem dezamăgiți.

Partidul aflat la guvernare încearcă să-și promoveze realizările, partidul care deține puterea în parlament emite mesaje, de regulă, negaționiste, alarmiste menite să submineze încrederea în acțiunile guvernului, fără a promova soluții, iar celelalte partide de asemenea încercă să facă valuri prin contestarea mai mult sau mai puțin a acțiunilor guvernului.

Faptul că se apropie ziua alegerilor pare o ușurare pentru toată lumea. Au apărut ceva sondaje cu privire la opținea de vot a populației, dar de mult numai putem pune bază pe acestea. Fiecare partid își promovează sondajele favorabile așa că le credem pe toate.

Serios vorbind, așteptăm planuri serioase postpandemie, planuri care să gestioneze cu responsabilitate ieșirea din criză.

Un lucru îngrijorător este amânarea adoptării bugetului UE din cauza opoziției Ungariei și Poloniei. Având în vedere suma destul de consistentă care i-ar reveni și României, amânarea adoptării nu poate decât să genereze îngrijorări. Sperăm ca până la urmă să se implementeze o soluție care să deblocheze situația.

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More