Concluziile alegerilor parlamentare la cald

Dorim să scriem acest articol la cald cu primele concluzii ale alegerilor parlamentare.

Aseară am urmărit exit poll-urile date de către televiziuni. Avangarde a fost institutul de sondare cel mai aproape de adevăr.

Chiar dacă la prima privire ar părea rezultate surprinzătoare și cu toate că partidele de dreapta pot face o majoritate pentru a intra la guvernare, rezultatul obținut de către PSD și AUR, ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru PNL cât și pentru USR-PLUS.

PNL, se pare că nu a învățat prea multe de la situația din 2015 când PSD a trecut în opoziție cu un an înainte de alegeri, reușind ca în 2016 să câștige alegerile în mod zdrobitor.

Într-un an de guvernare, cu o majoritate parlamentară ostilă, PNL a făcut o serie de gafe impardonabile, în special în politica de cadre cu numeroase cazuri de nepotism și subiectivism. De asemenea și acuzațiile de corupție în achiziția  materialelor medicale, numirile în funcții publice a unor persoane neprofesioniste, recrutările de persoane de la PSD pentru alegerile locale nu au făcut decât să dea semnale contradictorii electoratului.

Multe din realizările guvernului în materie economică au fost estompate din cauza unei comunicări defectuoase, a lipsei unor comunicatori care să empatizeze cu electoratul. Acest lucru s-a putut observa și la nivelul județului Argeș unde dl. Tofan a reușit, de multe ori, să se umple de ridicol.

Toate aceste lucruri arată o anumită aroganță pe care au adoptat-o liderii PNL de la toate eșaloanele, precum și credința excesivă în puterile președintelui Iohanis de a influiența electoratul în favoarea lor.

Trebuie să recunoaștem, președintele Iohanis a avut un rol foarte mare în susținerea PNL, dar a lucrat cu materialul clientului.

USR-PLUS au încercat să aplice aceeași strategie de la alegerile prezidențiale și locale, promovând o campanie agresivă, atacând în mod constant PNL precum și pe ceilalți competitori de dreapta, cu toate că se declară anti PSD.

În general au dus o campanie negativă, inflexibilă, arogantă, nefiind dispuși la înțelegeri cu eventualii parteneri de alianță. Această strategie a făcut rău tuturor.

Rezultatul de la alegerile locale ar fi trebuit să le dea de gândit celor doi copreședinți ai partidului, dar se pare că aceștia și-au atins limitele și în mod natural nu ar mai trebui să se cramponeze de putere. Partidul are destule persoane cu charismă și bine pregătite profesional care ar putea să reorganizeze și să se pregătească pentru următoarele alegeri.

PSD, ca de obicei, nu trebuie să facă nimic altceva decât să aștepte pentru a câștiga voturi.

În ciuda unor încercări timide de a reforma partidul, în special prin îndepărtarea unor vechi dinozauri, dl. Ciolacu a fost preocupat în primul de rând de consolidarea puterii în interiorul propriului partid. Având pietrele de moară ale celor trei guverne Dragnea, imaginea de partid corupt și antisistem orientat spre est, a beneficiat totuși de aportul electoratului fidel care a fost reprezentat nu numai de către populația defavorizată, dar și de către burghezia bugetară pentru care PSD a sacrificat bugetul țării.

Chiar dacă a câștigat alegerile ca de fiecare dată după 1990, totuși, de data asta, PSD nu a câștigat și puterea, iar președintele Ciolacu ar trebui să profite de perioada de opoziție pentru a reforma partidul și de a promova tinerii din partid pentru a crea un partid de stânga autentic.

Surpriza cea mai mare este cea produsă de către AUR, un partid extremist naționalist care a beneficiat de sprijinul corona-scepticilor şi anti-vacciniştilor.

Cu un mesaj antisistem, de revoltă socială, s-a încadrat în corul partidelor extremiste din europa, preluând locul lăsat vacant de către PRM.

Vremurile de criză favorizează apariția unor partide de acest gen, care canalizează frica, necunoașterea, frustrarea oamenilor, care au impresia că un discurs agresiv și negativ pot înlocui soluțiile economice și sociale sănătoase.

Victor Ponta, liderul ProRomânia și-a declarat eșecul la aceste alegeri, un eșec previzibil, în special prin prisma celor doi lideri. Chiar dacă s-a încercat resuscitarea partidului printr-o fuziune de ultim moment cu ALDE, șansele ca aceștia să treacă pragul de 5% erau minime.

Fiind partide locomotivă, prin compromiterea celor doi lideri au scăzut și șansele de a mai fi atractive pentru electorat, cu atât mai mult cu cât votul a fost polarizat în special către partidele mari și către surpriza AUR.

Nici PMP nu a reușit să treacă pragul electoral cu toate că își puneu mari speranțe. Așa cum ziceam și mai sus, prezența scăzută la vot, polarizarea electoratului, lipsa unui mesaj distinct de al altor competitori, precum și faptul că este un partid locomotivă în plasa lui Traian Băsescu. Prestația acestuia din ultimii ani, precum și faptul că a fost declarat colaborator al fostei securități nu a făcut decât să ducă la pierderea masivă de electorat.

PER, din păcate, a fost acaparat de către foștii PSD-iști renegați, care au arătat că în calitate de politicieni nu au fost decât beneficiarii partidului din care au fost scoși, neavând o doctrină, o strategie, o tactică pentru a încerca trecerea pragului electoral. În condițiile astea nu s-au putut înscrie nici măcar în marja de eroare.

Viitorul urmează, grijile continuă deoarece ne așteaptă vremuri grele.

În opinia noastră, în astfel de vremuri, este preferabilă o coaliție de dreapta care să se concentreze pe investiții și pe o creștere economică, pe revigorarea economiei vlăguite și reformarea statului pe baze sănătoase.

Numai printr-o guvernare eficientă, printr-o comunicare inteligentă cu electoratul, partidele de dreapta ar putea trage speranța ca peste patru ani să-și consolideze și fidelizeze electoratul.

Știm că, partidele de stânga se axează pe creșterea consumului, pe cheltuirea banului public pentru menținerea electoratului, dar această strategie este valabilă în perioade de bunăstare economică și nu în perioade de criză.

Tocmai de aceea, sugerăm ca liderii politici înfierbântați de orgolii și de lupte fraticide, să-și limpezească mințile și să treacă la masa negocierilor, negocieri care trebuie să fie scurte și să ducă la o coaliție sănătoasă care să scoată țara din criză.

Cmentariile sunt închise

Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate. Accept Read More